☝️ klik op een van de vlakken om je te verdiepen ☝️
klachtencirkel
In al ons werk streven wij naar het vergroten van zelfredzaamheid en zelfmanagement van patiënten en cliënten. Wanneer zorg en hulpmiddelen geleverd worden, is dat vaak hard nodig. Een neveneffect hiervan is echter dat mensen steeds meer afhankelijk worden van die zorg. En dan is het moeilijk om die zorg af te schalen.
In onze praktijk, maar ook binnen DigiRehab, zijn wij dagelijks bezig met oplossingen die mensen de mogelijkheid geven weer zelf de regie over hun leven te voeren. Of om grip op hun klachten te krijgen. Wij doen dat op veel verschillende manieren. Door het geven van lessen, door fysieke training of door het gebruik van spelletjes.
Veel van de tools die we nodig hebben, bestaan nog niet, of zijn niet goed inpasbaar in de zorg. Daarom zijn wij het SOLRIZ-platform aan het bouwen: een digitale omgeving, waarbinnen een breed spectrum aan oplossingen beschikbaar zijn voor zelfmanagement.

Een van die oplossingen is de klachtencirkel. Een digitaal instrument dat wordt gebruikt door therapeuten en huisartsen. Het kan hen helpen om het inzicht in de samenhang van klachten te vergroten. Daarmee vergemakkelijkt het het gesprek over een brede aanpak van de problematiek, waarin ook de patiënt zelf een rol heeft.
valpreventie
Valpreventie is een van de grote thema’s van dit jaar in zorg voor kwetsbare ouderen. Voorkomen is beter dan genezen. Zoveel is bij een ieder wel bekend. Maar hoe kan je mensen in de risicogroepen vinden en het risico bepalen? En als je het bepaald hebt, hoe kan je effectief een interventie toepassen die het risico verlaagd?
Wij zitten, met onze internationale collega’s van DigiRehab in een voorhoede van het ontwikkelen van digitale oplossingen om deze stappen zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren. Wij werken daarin nauw samen met andere therapeuten, huisartsen, praktijkondersteuners, gemeenten, verzekeraars en andere relevante organisaties.
Het is een mooi werkterrein waar momenteel veel innovaties ontwikkeld worden: technische innovaties, maar ook innovatieve manieren van samenwerking.
Bio-feedback
In de praktijk passen wij veel bio-feedback toe. Je kunt dan denken aan een hartcoherentiemeting of myo-feedback. Het zijn instrumenten die direct naar de patiënt informatie geven over bijvoorbeeld spierspanning of stress.
Het grote voordeel van dit soort instrumenten is dat een patiënt snel door heeft dat deze apparaatjes geen mooi weer spelen. Wat myo-feedback zegt over je spierspanning klopt helemaal. En doordat de patiënt dat zo ervaart, kan snel en doeltreffend gewerkt worden aan het leren dieper te ontspannen.

Gaming & Virtual Reality

Gaming biedt geweldige mogelijkheden voor het bereiken van therapeutische doelen. Het spelen van een spel kan op een heel nieuwe manier helpen om een inzicht te laten landen. In het Activos-programma hebben wij dan ook meerdere spellen opgenomen.
In het bijzonder hebben wij veel goede ervaringen met de inzet van Virtual Reality in de behandeling van problemen met het houding- en bewegingsapparaat. Wie in een virtuele wereld speelt, kan even loskomen van de ervaren beperkingen van het eigen lichaam. Vaak levert het spelen van een spel een doorbraak op in de therapie.
Bewegingstherapie Davidse heeft met het Digital Health Lab een scholing VR voor therapeuten ontwikkeld. In de samenwerking met het Digital Health Lab dragen wij ook bij door praktijktests en het uitwerken van ideeën, samen met patiënten en therapeuten.
Reablement
De term reablement wordt nu veel gebruikt in de ouderenzorg. Het duidt op activiteiten die erop gericht zijn de zorgvraag weg te nemen. In plaats van het leveren van zorg, richt je je erop om te zorgen dat mensen geen zorg (meer) nodig hebben, of minder zorg.
Je doet dat dan door mensen in staat te stellen dingen zelf te doen. Daarbij kan het gaan over het aanleren van basisvaardigheden op ADL-vlak. Maar ook bijvoorbeeld door het versterken van het fysiek. Wij doen dat met behulp van het Deense DigiRehab, waarvan wij in Nederland partner zijn.
Het digitale platform dat wij inzetten helpt om, met name bij mensen met mobiliteitsproblematiek, hen zelf en hun verwanten een rol te geven in het werken aan herstel.